toplekhusetny

Historik

Anta Ryman
Nääsminnen av Kristian Holmqvist

1872 startade August Abrahamson en slöjdskola för gossar, ledd av hans systerson Otto Salomon. 1874 började arbetsskolan för flickor och 1875 öppnades Nääs Slöjdseminarium. Salomon var en stor pedagog och hans undervisningssystem väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. I slutet av 1800-talet fanns här elever från snart sagt jordens alla hörn. Undervisning i gymnastik och lekar tillkom och sångleken och sångdansen upplevde en ny blomstring i Nääsmiljön.

1966 lades slöjdseminariet ner och Näässamfundet bildades av f.d. elever och lärare. Vi verkar för Näästraditionens bevarande och anordnar kurser i samband med årets stora midsommarfirande. Föreningen är ideell och utan religiösa eller politiska mål. Vi arbetar utan ekonomisk vinst och balanserar vår ekonomi med kurs- och medlemsavgifter samt intäkter från midsommarfirandet.

Pausande slöjdare i sluttningen mot Källnääs. I allén ser man fyra idrottsklädda kvinnor på väg från lekfältet till någon lektion i gymnastiksalen på Källnääs. Man har skördat på fältet bakom, så nu kan flickorna från småstugorna snedda över stubbåkern, när de försovit sig och har bråttom till Vänhem. Det är mycket en bild kan berätta! Så minns Kristian Holmqvist, uppväxt på Nääs där hans pappa var lärare 1921-1945. Fotograf: Reinhold Enberg, Vidsel