toplekhusetny

Midsommar

Fira en traditionell midsommar på Nääs!

Midsommarfirandet är avslutningen och höjdpunkten på våra kurser. En familjefest med en publik på flera tusen som kommer till Nääs för att fira traditionell midsommar med ringlekar och folkdansuppvisningar. Här har du möjlighet att visa vad du lärt dig.

Alla är välkomna att delta i förberedelserna, en fin tradition med trevlig samvaro för alla åldrar då vi binder girlanger och kransar för stången. Gott fika i gröngräset väntar när barnen burit Ormen Långe-girlangen till Björkenääs. Vi startar 8.30 vid Lekhuset. Glöm inte arbetshandskar!

Du som är med och dansar behöver folkdräkt. Ett begränsat antal kan hyras på Nääs. På midsommardagen spelar vi upp ett bondbröllop till vilket utses brud, brudgum, präst med flera bland kursdeltagarna. Andra inslag under midsommarafton är den magiska fackeldansen, det stämningsfyllda nattkaffet och efterföljande dans fram till gryningen.

Vill du äta festlig midsommarbuffé med oss? Läs mer här

För Midsommarhelgens program klicka här

Nedan två inspelningar av midsommar pandemins år 2020 och 2021, utan publik och med behörig distans.

Den här videon från 2021 är gjord tillsammans med Folkdanssällskapet National.

 

I videon från 2020 återfinner ni både traditionella sommarsånger, folkmusik, danser och lekar men även Karl Gyllings Hyllningsvals och Valse d'amitié av Kim  Risberg.